Приложна генетика и растителни биотехнологии – Създадени сортове

Създадени сортове

Бонония

Бонония е директен детерминантен сорт домати предназначен за полско производство. Подходящ е както за преработка, така и за свежа консумация. Плодовете му са със средно тегло около 15-180 гр. Цветът им е наситено червен. Откъснатите напълно узрели, червени плодове запазват добрия си вкус, твърдост и търговски вид повече от седмица след беритба. Сорт Бонония е високо добивен и е устойчив на вертицилиум и фузариум.

Реяна

Хибридният сорт домати Реяна е с индетерминантнтен хабитус, жизнени растения и много добра продуктивност. При узряване плодовете са ярко червени, кръгли, без зелен пръстен, със средно тегло 170-190 гр., с добра устойчивост към напукване. Плодовете издържат на съхранение около 8-10 дни. Сортът е устойчив на вертицилиум, фузариум и тютюнева мозайка. Сорт Реяна е подходящ за ранно и средно ранно полско производство и за отглеждане под полиетилен.

Трапезица

Трапезица е директен детерминантен сорт домати предназначен за полско производство. Подходящ е както за преработка, така и за свежа консумация. Плодовете му са ярко червени със средно тегло около 160-190 гр. и имат много добри вкусови качества. Сорт Трапезица е високо добивен и е устойчив на вертицилиум и фузариум.

Берика

Берика е директен детерминантен сорт домати предназначен за полско производство. Подходящ е както за преработка, така и за свежа консумация. Плодовете му са със средно тегло около 85-95 гр. и имат яйцевидна форма, месест и нежен перикарп и са с относително високо съдържание на ликопен – (около 7.5мг/%). Цветът им е наситено червен с малинов оттенък. Откъснатите напълно узрели, червени плодове запазват добрия си вкус, твърдост и търговски вид повече от седмица след беритба. Сорт Берика е високо добивен и е устойчив на вертицилиум и фузариум.

Мила

Мила е директен индетерминантен сорт домати предназначен за полско производство. Плодовете му са тип “чери” или “черешка” със средно тегло около 18-20 гр., имат цилиндрична форма. и са с относително високо съдържание на сухо вещество (9.6%) и захари (5.1%). Цветът им е наситено червен с малинов оттенък. Сорт Мила е устойчив на вертицилиум и тютюнева мозайка.

Розалина Роса

Сорт Розалина Роса задоволява изискванията на консуматорите, които са ценители на розови домати. Розалина Роса е хибриден сорт с индетерминантен хабитус. Плодовете са с интензивен тъмно-розов цвят, кръгли, без зелен пръстен, със средно тегло 150-170 гр., твърди, непукливи, издържат на съхранение повече от 10 дни и се характеризират с много добри вкусови качества. Сортът е устойчив на вертицилиум, фузариум и тютюнева мозайка. Сорт Розалина Роса е подходящ за средно ранно полско производство и за отглеждане под полиетилен. Растенията са жизнени, образуват по 5-6 плода на съцветие и се характеризират с добра продуктивност.

Захарина е средно ран хибрид захарна царевица, (група по ФАО 450), подходящ за директна консумация, консервиране и замразяване. Височината на растенията е 200-220 см. с 2-3 братя. Стъблото е устойчиво на полягане. Растенията изхранват по 2 много добре развити кочани, прави, с конично цилиндрична форма и голям брой редове (18-20). Зърното е жълто и лъскаво, с нежен перикарп. Хибридът е устойчив на царевична мозайка (Maize dwarf mosaic virus) и на обикновена главня (Ustilago zeae). Средният добив на стандартни кочани от декар е 6000-6500 броя.

[ Top ]

Ние в интернет:

Пишете ни:

Елате да се запознаем:

ул. 'Акад. Георги Бончев', бл. 21
гр. София 1113, България

Свържете се с нас:

Тел.: +359 2 9792606
Факс: +359 2 8739952