BG EN
Aсистент д-р Елена Шопова

Служебен адрес
Институт по физиология на растенията и генетика
Българска Академия на Науките
ул. "Акад. Г. Бончев", бл. 21, София 1113

Тел.: +359 2 9792694

Ел. поща: kostei@abv.bg

Образование
СУ "Св. Кл. Охридски", Биологически факултет, Биология и химия, бакалавър, 2002
СУ "Св. Кл. Охридски", Биологически факултет, Физиология на растенията, магистър, 2004
БАН-ИФРГ, Редовна докторантура, доктор, 2005-2011

Научни звания/степени
БАН-ИФРГ, доктор, 2011
БАН-ИФРГ, асистент, 2011

Заемани длъжности през последните 5 години
ИФРГ-БАН, биолог специалист, 2010-2011
ИФРГ-БАН, асистент, 2011-продължава

Области на професионален интерес
Оксидативен стрес, качество на храните, антиоксиданти, биотичен и абиотичен стрес

Основни публикации през последните 5 години

  1. Иванова Е., С. Иванов, 2006. Синглетен кислород в растенията-образуване, детоксификация и физиологични функции. (обзор), Растениевъдни науки, 43: 99-108.
  2. Katerova Z., E. Shopova, L. Brankova, S. Ivanov, E. Karanov, 2008. Alterations in antioxidant enzymes of pea plants in response to prolonged influence of short pulses ultraviolet-C radiations. CR Acad. Bulg. Sci., 61(3): 335-340.
  3. Ivanov S., M. Stefcheva, L. Miteva, E. Ivanova, V. Alexieva, 2008. Salicylic acid alleviates leaf rust-inducible oxidative processes in wheat plants. Oxid. Commun., 4: 895-903.
  4. Иванов С., В. Алексиева, В. Димитрова, Т. Йончева, Л. Митева, Е. Иванова, П. Керчев, 2009. Антиоксидантен капацитет на грозде и алкохолни напитки. сп. “Земеделие плюс”, бр. 1: 48-50.
  5. Shopova E., V.Alexieva, S. Ivanov, 2010.Glutathione involved in stress response does not determine the resistance against singlet oxygen in pea (Pisum sativum L.) plants. Oxid. Commun. 4: 948-956.
  6. Peycheva E., E. Ivanova, S. Ivanov, G. Miloshev, 2011. Improved procedure for Comet assay on active photosynthetic cells from pea plants. Oxid. Commun. 2: 320-326.
  7. Yoncheva T., L.Miteva, V.Alexieva, P. Kerchev, V. Dimitrova, L.Brankova, E.Shopova, J.Kona, S.Ivanov 2010. An antioxidant capacity of selected Bulgarian wines. Acta horticulturae et regiotecturae, 13(1), 5–8.